Tolkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tolkazerne

Beschrijving

Aan brug 2 (zie straatnota) gelegen voormalige tolkazerne met logement voor de douaniers en aanpalende herberg "In 't Tolhuis", gebouwd circa 1895 naar ontwerp van J. Lathouwers; circa 1930 verbouwd tot "Kempisch Familiehotel"; inmiddels opnieuw ingericht/aangepast tot restaurant-hotel.

Hoofdvolume van vier op drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); ten oosten een uitbouw van één op drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Ten westen de voormalige herberg, een parallel aanpalend dubbelhuisje van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen).

Verankerde baksteenbouw; voor- en zijgevels beschilderd, achtergevel beraapt. Getoogde muuropeningen. Latere aanpassingen: vermoedelijk telde de oostelijke aanbouw oorspronkelijk tevens drie bouwlagen, origineel houtwerk vervangen, recente aanbouwen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle