erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID: 75854   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75854

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Herenhuis van drie tot vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien); gebouwd circa 1910, vermoedelijk naar ontwerp van J. Lathouwers, in opdracht van notaris-burgemeester A. De Vel, zie sgraffitipanelen met opschrift en symboliek en de smeedijzeren windvaan.

Baksteenbouw met muurbanden en booglijsten van gele en zwarte baksteen; arduinen plint en puilijst; zandstenen hoek- en sluitstenen; panelen en fries met sgraffiti. Combinatie van lijstgevel en uitspringende puntgevel onder loodrecht gelegen zadeldak; omlopende houten kroonlijst, in voor- en zijgevels op houten opengewerkte consoles.

Schilddak met vorstkam voorzien van een speervormige bekroning; overkragend zadeldak met houten windborden en een smeedijzeren topversiering met windvaan; monumentale dakkapel onder overkragend zadeldakje, op gelijkaardige wijze uitgewerkt als het zadeldak. Heropgemetste schouwen.

Segmentbogige muuropeningen; vensters met vernieuwde ramen en arduinen lekdrempels; getraliede keldervensters. Originele houten vleugeldeur met panelen, glas en ijzerwerk onder een bovenlicht met glas in lood; voorafgegaan door een arduinen bordes met dito trap en decoratieve smeedijzeren leuning.

Aan de straat een loodrecht gelegen bijgebouw (garage) onder overkragend zadeldak (kunstleien); op een gelijkaardige manier uitgewerkt als de woning; rechthoekige houten poort onder ijzeren latei met rozetten; segmentboogluik; achtergevel met aanpalend hondenhok. Links naast de woning een houten volière onder plat dak met decoratieve kroonlijst op consoles.

Afsluiting aan de straat met smeedijzeren hek tussen gietijzeren colonnetten. Grote tuin.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1912/14.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vrijstaand herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75854 (Geraadpleegd op 28-11-2020)