erfgoedobject

Samenstel van twee neoclassicistische handelshuizen

bouwkundig element
ID: 7587   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7587

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit samenstel van twee identieke neoclassicistische panden werd in 1872 ontworpen door architect G. Ricquier-Winckelmans voor beenhouwer Soetewey, wonende in de Lange Nieuwstraat 186 in Antwerpen. Van architect Riquier vinden we in de inventaris van de bouwdossiers in het Antwerpse stadsarchief een honderdtal dossiers terug uit de jaren 1860 en 1870. Het gaat hoofdzakelijk om neoclassicistische of second empire panden, bijna allemaal gelegen in de 19de-eeuwse stadsuitbreiding, met een opvallende concentratie panden in de buurt van het Centraal Station.

De panden tellen twee travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak. De geveltekening in het bouwdossier geeft de originele indeling van de begane grond weer, met een deur en twee brede segmentbogige vensteropeningen, wellicht etalagevensters. Op de verdiepingen, rechthoekige vensteropeningen met ijzeren borstweringen en opvallende stucdecoratie: op de eerste verdieping sterren met ranken, op de bovenverdieping een verdiept muurveld tussen uitgewerkte consoles die de kroonlijst ondersteunen. Bepleisterde lijstgevel, hardstenen plint, kroonlijst met tandfries en consoles. Nummer 8 is ontpleisterd; overal nieuw schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 350.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Samenstel van twee neoclassicistische handelshuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7587 (Geraadpleegd op 20-08-2019)