erfgoedobject

Riethoeve

bouwkundig element
ID
75872
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75872
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot circa 1791. Nabij een dries gelegen Kempisch driebeukig woonstalhuis van drie en drie traveeën onder laag reikend wolfsdak (nok parallel aan de straat, riet). Verankerde baksteenbouw; een stroomlaag in de achtergevel refereert mogelijk aan een versteende vakwerkbouw; zijgevel stal met vlechtingen, zijgevel woonhuis met opkamer- en keldervenster.

In woongedeelte rechthoekige beluikte vensters met houten lateien en rondboogdeur. Stalgedeelte met (beluikte) korfboogvenstertjes; in de zijgevel een rechthoekige houten poort onder strekse boog en laadluik in de top.

Bewaarde eiken geraamtebouw: huis- en dakstoel met ankerbalkgebinte voorzien van korbelen en pen-en gatverbindingen en een sporenkap; kinderbalkenconstructie. Driebeukige bouw; kamer, huis, dubbele haard, opkamer, kelder en stalgedeelte; aan "huis"zijde authentieke haard met op de haardbalk een middenversiering met inscriptie "IBDVE 1791" en een draaiboom. Enkele originele deuren met houten greep.

Voormalige schuur van circa 1901 gesloopt.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1901/15.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Riethoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75872 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.