is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine Bremelshoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine Bremelshoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige pachthoeve van de nabijgelegen priorij Corsendonk (Oud-Turnhout). Achterin, langs een aarden weg gelegen hoeve met losse bestanddelen. Huidige woonstalhuis en mogelijk ook de schuur aan de overzijde van de weg in kern opklimmend tot midden 17de eeuw; site vermoedelijk ouder, reeds in de 15de eeuw bezat de priorij acht pachthoeven op grondgebied Retie. Op de Ferrariskaart (circa 1775) vermeld als "Korssendonck Hoeven"; op de Vandermaelenkaart (circa 1854) als "Kleyn BremelsHof".
Eertijds een woonstalhuis met bijgebouwen ten westen, ten noorden en ten zuiden, onder meer schuren, een schob en bakhuis; gebouwen ten westen en schob ten noorden inmiddels gesloopt. Sterk gerenoveerd driebeukig woonstalhuis onder wolfsdak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); heden volledig ingericht als woning.
Oorspronkelijk woongedeelte: oostelijke zijgevel met vlechtingen, sierankers, bewaarde muuropeningen met houten lateien en/of arduinen lekdrempels, zie opkamervenster en getralied keldervenstertje. Noordelijke gevel van woongedeelte met steunberen. Interieur met ankerbalkgebinte, volgens eigenaar op een balk inscriptie met het jaartal "1651".
Ertegenover gelegen intact bewaarde -weliswaar vervallen- driebeukige dwarsschuur van drie traveeën onder een laag reikend schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen, cementen hoek- en nokpannen); deels met horizontale houten beschieting op stijl- en regelwerk, deels van baksteen; stroomlagen verwijzen mogelijk naar de verstening van een oorspronkelijke vakwerkbouw. Langsgevel aan de weg met opgetrokken poorttravee. Vier ankerbalkgebinten op bakstenen sokkel met pen- en gatverbindingen en telmerken; schaar- en nokgebinten; gordingenkap. Gekalkte balken en zoldering. Ten zuiden een recenter bakhuis onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Oude eiken; twee knotlinden vóór het woonhuis.
Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)