• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deze woning maakt deel uit van een groepsbebouwing uit 1892 in opdracht van graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck naar ontwerp van architect François Baeckelmans. Het project bestond uit een winkelhuis op de hoek van de Kleine en de Grotebeerstraat, twee burgerhuizen in de Grotebeerstraat, acht in de Kleinebeerstraat en deze ene woning in de Steenbokstraat.

Graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck was een belangrijke aandeelhouder van de in 1886 opgerichte "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", een maatschappij die als doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren. Hij investeerde intensief in Zurenborg met de bouw van doorgaans bescheiden woningen bestemd voor verkoop en verhuur. Alle bouwstijlen waren aanwezig in zijn projecten. Hij koos doorgaans voor Arnou of Dieltiëns als architect, maar van dit project is François Baeckelmans de ontwerper.

De gevel van het huis in de Steenbokstraat werd later voorzien van een neoclassicistisch geïnspireerde bepleistering, maar had oorspronkelijk een rode neogotische lijstgevel, identiek aan de bewaarde gevels in de Kleinebeerstraat. De woning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met straat, later voorzien van breed dakvenster). De lijstgevel heeft een houten kroonlijst en een plint in blauwe hardsteen. De gevel is geritmeerd door Brugse traveeën, met rechthoekige muuropeningen met boven- en onderdorpels van hardsteen onder boogvelden. In deze neogotische structuur werd later neoclassicistisch stucwerk aangebracht. Het schrijnwerk van vensters en deuren is zeer verfijnd en is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 180.