Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Denderleeuw
Deelgemeente Denderleeuw
Straat A. De Brabanterstraat
Locatie A. De Brabanterstraat 112, Denderleeuw (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Denderleeuw (actualisaties: 04-12-2006 - 05-12-2006).
  • Adrescontrole Denderleeuw (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Denderleeuw (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voorheen gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats. Korfboogvormige inrijpoort geflankeerd door vereenvoudigde Toscaanse pilasters opgenomen in dienstgebouw (afgesnuit zadeldak, Vlaamse pannen). Woonhuis heden met voortuintje en lage muur, vernieuwd in neo-Vlaamse renaissance trant. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder afgeknot leien schilddak (met ijzeren balustrade). Trapgeveltje aan straat- en erfzijde; gevelsteen met opschrift JBH-HV aan erfzijde. Baksteenbouw met arduinen plint en natuurstenen speklagen en hoekblokken aan de vensters. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, ontlastingsbogen; ramen met houten roedenverdeling. Steekboogdeur met gebogen houten roedenverdeling aan straatzijde en rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht aan erfzijde. Overkragende boogfries met neogotische inslag onder de daklijst. Links aanbouw van anderhalve verdieping en twee traveeën onder lessenaarsdak (pannen) met steekboogvormige deuropening en twee getoogde bovenvenstertjes. Witbeschilderde dienstgebouwen op gepikte plinten.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Denderleeuw

Denderleeuw (Denderleeuw)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.