Café Regina

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Regina

• is aangeduid als beschermd monument Café Regina

Beschrijving

Rijwoning met café Regina, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1929 door hotelhouder Kamil De Guchtenaere ter vervanging van een vroegere woning en slagerij. Oude prentbriefkaarten tonen oorspronkelijk een witte gevel. Het huidige parement met pui van blauwe hardsteen en de bakstenen bovenbouw dateert vermoedelijk pas uit de jaren 1960. Het typische burgerlijk café-interieur uit het interbellum bleef echter volledig bewaard.

Rijhuis met een sobere lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, heden gemarkeerd door een arduinen pui met twee brede, haast vierkante ramen en grote poortopening. Een gevelopschrift met cafénaam "Regina" en biermerkreclame lijnt de pui af. De sobere bakstenen bovenbouw is geritmeerd door eenvoudige rechthoekige vensters op doorgetrokken dorpels en afgelijnd door een houten kroonlijst. Een laag zadeldak met zwarte pannen dekt het huis af. De grote ramen van de cafépui, die de diepe gelagzaal een maximale belichting geven, behielden het witgeschilderde houtwerk met roedeverdeling in de bovenlichten. Boven beide ramen is het mechanisme van een vroegere zonnewering nog aanwezig. De poort werd vervangen door een rolluik.

Interieur

Opvallend uitgewerkt en kleurrijk gedecoreerd interieur. De poortopening geeft toegang tot een ruim portaal, opgedeeld in twee ruimten door kleurrijk beglaasde tochtdeuren met decoratieve beglazing. Panelen met structuurglas getint in groen, grijs en lichtbruin wisselen af met witte glasstroken. De tweede ruimte heeft een gelijkaardige achterwand met een deur naar de privé-ruimten en links een dubbele deur naar de gelagzaal. De granitovloer in grijze tinten met omlopende boord van blauwe en zwarte mozaïektegeltjes toont in het midden een paneel met de cafénaam "Regina" in blauwe letters. De gelagzaal toont nog een gaaf bewaarde, oorspronkelijke caféaankleding en -uitrusting uit het interbellum. Als totaalconcept met vloeren, hoge houten lambriseringen met wandspiegels en aansluitende zitbanken, het donkere structuurbehang en de op doek geschilderde fries met bloemmotieven is het interieur exemplarisch voor het traditioneel burgerlijk café-interieur of zogenaamd "bruin café". Twee zijmuurtjes verbonden door een moerbalk geven de zaal een typische compartimentverdeling. De omlopende lambriseringen met zitbanken en wandspiegels zijn afgewerkt met een eierlijst en een bordenlijst. Een houten toog met tapkast en kenmerkende koperen leuning en een vijfzijdige scheiboog vormen de scheiding tussen de publieke ruimte en werkruimte, volledig voorzien van wand- en vitrinekasten in dezelfde stijl. De achterwand is uitgewerkt als een grote, met dezelfde eierlijst omlijste spiegel en glazenrekken rond de centrale deur naar het privé-woongedeelte. Een bijpassend rond uurwerk hangt boven de deur. Naast de toog geeft een deur met paneel in structuurglas toegang tot de privaatvertrekken. In de rechterhoek leidt een gelijkaardige deur naar de toiletten. Een op doek geschilderde fries, naar verluidt uitgevoerd door De Caluwe uit Wachtebeke, met telkens in het midden een bloemstuk met typische hoekige art-deco-aflijning, werkt de muren af. De ruimte tussen de lambrisering en de fries is behangen met een structuurbehang in groentinten. Het plafond kreeg een beige structuurbehang. De typische cementtegelvloer toont een strak geometrisch patroon van zwart-witgeblokte banden die vierkanten van effen grijze tegels afzomen met zwart-witte geometrische tegels als centraal motief. De meestal nog originele cafétafels zijn, kenmerkend voor de diepe gelagzalen, langs en parallel aan de muren geplaatst maar kregen nieuwe stoelen. De typische hoge barkrukken bleven behouden.

• BAUWENS G. 1985: Terugblik op Zelzate, s.l., 47.
  • VERBEECK M. 1987: Van herberg tot café, in Monumenten en Landschappen, 6/1, 8-33.