Twee herenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee herenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuizen

Beschrijving

Oorspronkelijk één herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 18de eeuw, zie resten van jaartalankers 178? in zijgeveltop van nummer 135. In 1853 werd het huis, gelegen tegenover de oude pastorie en het kerkhof, aangekocht door de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Na verhuis van de zusters in 1865 en verkoop, gesplitst in twee woningen en verbouwd in 1871.

Nummer 137 behield best het 19de-eeuws voorkomen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van vier traveeën met schijnvoegen op de benedenverdieping afgelijnd door een puilijst. Rechthoekige deur en poort en getoogde vensters met bewaard houtwerk op de bovenverdieping.

• BROEDER LEOPOLD 1977-1978: Historiek van Maria Middelares of de Eerwaarde Zusters te Zelzate (2de deel), in St. Laurensklok, L.2, 36-47.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Het schrijnwerk van huisnummer 137 is ondertussen vernieuwd.