Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats, grotendeels ommuurd, gelegen op het kruispunt met de Polderstraat en de Sint-Stevenstraat. Oorspronkelijk kerkhof gelegen rondom de oude gesloopte parochiekerk in het oude gemeentecentrum. In 1879 werd een nieuwe Sint-Laurentiuskerk opgericht aan de oostzijde van het Kanaal Gent-Terneuzen, heden Grote Markt. In 1881 werd de begraafplaats vergroot en afgesloten met een nieuw toegangshek. In 1898 werd de begraafplaats opnieuw uitgebreid na sloop van een huizenrij in de Sint-Stevenstraat. Een nieuw dodenhuisje werd gebouwd door Honoré Gouwy in 1902 naar ontwerp van architect Bouckaert. Na sloop van de oude pastorie in 1903 en de bouw van een nieuwe pastorie naast de kerk op de huidige Grote Markt, werd een nieuwe bakstenen afsluitmuur opgetrokken. Het nog bewaarde ijzeren toegangshek is opgehangen aan vierkante bakstenen pijlers.

Ten westen op de begraafplaats, dicht bij het toegangshek, en verderop in de latere uitbreiding, zijn talrijke uniforme grafkruisen voor de gesneuvelden en oud-strijders van de Eerste en Tweede Wereldoorlog opgericht. Talrijke grafmonumenten opgetrokken in blauwe hardsteen, onder andere gesigneerd door steenkapper Willems. Verspreid over de begraafplaats zijn ook nog 15 ijzeren grafkruisen terug te vinden, ook van kindergraven.

• BROEDER LEOPOLD 1982-83: Periode August De Clercq 1891 - 3de deel - 1904, in St. Laurensklok, LV.2, 56-60.

Auteurs: Lanclus, Kathleen