erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
75971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75971

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Nu restaurant Den Hof, voormalig herenhuis van vrederechter Th. Stockman van 1870. Alleenstaand huis in ruime aangelegde tuin, ten behoeve van de nieuwe horecafunctie aangepast en uitgebreid.

Herenhuis met bepleisterde en witgeschilderde voorgevel in neoclassicistische stijl. Het dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen wordt afgedekt door een schilddak met pannen. Symmetrische gevelopstand, met een uitgesproken horizontalisme van de gevel door de puilijst en het klassiek hoofdgestel, oorspronkelijk met venstertjes van een half verdiep. Eenvoudige rechthoekige benedenvensters op arduinen dorpels met vernieuwd houtwerk en persiennes. De rechthoekige bovenvensters zijn gevat in een geprofileerde stucomlijsting met uitgewerkte bovenhoeken. Het middenrisaliet wordt geaccentueerd door de arduinen omlijstingen van deur en het deurvenster erboven, beide met kroonlijst op consoles en voorzien van een geajoureerd decoratief paneel op de borstwering ertussen.

De plattegrond toont de typisch dubbelhuisaanleg met centrale gang met marmeren vloer en achteraan rechts het trappenhuis met een fraaie houten slingertrap, verlicht door een hoog rondboogvenster in de zijgevel. De kamers behielden de oorspronkelijke stucplafonds met omlopende lijsten met fruitmotief en bloemmotief en centrale rozetten, en marmeren schouwen.

  • S.N. sine dato: Zelzate rond de eeuwwende, Deel 4, Zelzate West, Sint-Laurens - Zelzate, XLVII, nummer 2b.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75971 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.