Villa De Ekster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Ekster

Beschrijving

Vrijstaande woning met omringende beboomde tuin, gelegen op de hoek met Broeder Leopoldstraat, aan de kant van laatstgenoemde straat afgesloten met een geritmeerde bakstenen tuinmuur. Voormalige dokterswoning voor de hoofdgeneesheer van het nabijgelegen Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist, gebouwd in 1895 in eclectische stijl. Nu in gebruik door het Psychiatrisch Centrum. Sterk beschadigd tijdens de Duitse bezetting in 1918.

Dubbelhuis van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Bakstenen gevels met witgeschilderde elementen. Getoogde muuropeningen met T-ramen, bovenvensters met gepleisterde waterlijst en sleutel. De houten erker boven de deur is na de oorlogsschade vervangen door een stenen erker. Behouden houten vleugeldeur met bovenlicht, voorzien van uitgewerkte paneeldeuren.

• Archief van het Provincialaat van de Broeders van Liefde Gent, Doos Zelzate St.-Jan-Baptist. Historisch overzicht.

Auteurs: Lanclus, Kathleen