Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Rij van vijftien arbeidershuizen in eclectische stijl, volgens het kadasterarchief werd een eerste groep van zes huizen gebouwd in 1910 door de Brusselse industrieel Franz Wittouck, circa 1921 volgden de andere huizen. De suikerfabriek Wittouck lag voorheen tegenover de huizenrij en aan het kanaal Gent-Terneuzen. De fabriek werd op één magazijn na in 1939 gesloopt en het terrein is in 1963 verkaveld voor sociale woningbouw.

Aaneengesloten rij van telkens verschillende huizen van het enkelhuistype in decoratieve baksteenarchitectuur met afwisselend lijst- en topgevels en variërende venster- en deurvormen. Accentuerende booglijsten en ontlastingsbogen en siermetselwerk in diverse contrasterende baksteenkleuren.

• S.N. 1995: Gewestelijke Maatschappij voor de Huisvesting van Zelzate, 1920-1995, Zelzate, 16.

Auteurs: Lanclus, Kathleen