erfgoedobject

Huis de Kegel

bouwkundig element
ID
76
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vroeger zogenaamd Huis de Kegel, naar de eigenaar in de 19de en 20ste eeuw. Voormalige woning van de familie de Smet (18de eeuw) en geboortehuis van J. de Smet (°1771-†1854), advocaat en auteur van "Description de la ville et du comté d'Alost"; promotor van studie van Dirk Martens en oprichting van zijn standbeeld op Grote Markt (zie gevelplaat).

Hoger breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die nog tijdens de 19de tot 20ste eeuw bekroond was met een driehoekig fronton en aldus meer een uitzicht bood uit de tweede helft van de 18de eeuw. Oudere (17de-eeuwse ?) kern aangegeven door de leliemuurankers van de eerste en tweede bouwlaag. In zijn huidige vorm aansluitend bij de sobere gevelordonnantie van het klooster; rechthoekige vensters; houten kruisramen met ijzeren roeden, zelfde rolluikkasten. Op de aangepaste begane grond wegwerken van de linker voordeur (enkelhuistype) en de winkelpui van de drie rechter traveeën die nog op eind 19de eeuw en in de 20ste eeuwse postkaarten voorkomen. Eenvoudige bepleisterde en witgeschilderde achtergevel. Recente aanbouw over de hele breedte van de begane grond.

Resterende elementen van een verzorgd interieur.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis de Kegel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.