erfgoedobject

Dorpspomp

bouwkundig element
ID
76011
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76011

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpspomp
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Dorpspomp
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpspomp
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De arduinen dorpspomp, daterend van 1819, bestaat uit een vierkant voetstuk, een romp in de vorm van een afgeknotte obelisk met een hoofdgestel en bolbekroning.

Historiek

De openbare waterpomp van Assenede werd opgericht in 1819 op een oude waterput op Zwijnsmarkt, Varkensplaatseken of Plaatseken. Nu heet het plein Diederikplein, naar de 14de-eeuwse schrijver Diederik van Assenede. De pomp werd in elk geval reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830. Net als in andere dorpen in de omgeving gebeurde de watervoorziening van het dorp in de 19de eeuw door middel van openbare waterpompen. In 1848 was Assenede voorzien van drie parochiepompen. In de loop van de 19de en 20ste eeuw zorgden zeven dorpspompen voor de openbare watervoorziening in de dorpskern. Enkel de arduinen pomp in sobere empirestijl op het Diederikplein bleef behouden, de andere, kleinere pompen zijn allen verdwenen. Volgens bewaarde rekeningen in het gemeentearchief werden er aan de pomp herstellingswerken uitgevoerd in 1900 en in 1948.

Beschrijving

Het plein wordt aan drie zijden afgezoomd door oude doch aangepaste bebouwing, van dorpswoningen, het oude Vredegerecht en een schoolgebouw. De pomp is een constructie in empirestijl in de vorm van een obelisk, volledig bekleed met arduinen platen. Het volume bestaat uit een vierkant voetstuk met afgeschuinde rand, een conische romp met hoofdgestel, voorheen bekroond door een koperen lantaarn en na de restauratie van 1948 door een arduinen bol. Aan de noordzijde is de pomp voorzien van een uitstromingsopening met tuit en een ijzeren plaat en eronder een rond arduinen waterbekken, aan de westzijde met een lange ijzeren zwengel eindigend op een knop.

 • CLAEYS J. 1990: Groot-Assenede in oude foto’s, Deel 1, Eeklo.
 • DIERICKX C. 2000: Een greep uit de uitgaven van de gemeente Assenede in 1900, De Twee Ambachten VIII.2, 73.
 • RYSERHOVE A. 1976: Gemeenten van het Arrondissement Eeklo in beeld, Handzame, 33-35.
 • VAN DER EECKEN G. 1998: Twee emmertjes water halen... aan de houten pomp, De Twee Ambachten VI.1, 7-14.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002309, Geografisch pakket Assenede - Dorpspomp van Assenede.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpspomp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76011 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.