erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
76015
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76015
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, boerenhuis vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. De oude bedrijfsgebouwen werden in 1939 vervangen door nieuwe stallen. Bakstenen boerenhuis van zes traveeën zonder bovenverdieping, afgedekt met een zadeldak met twee geknikte dakschilden (rode pannen). Sierlijke geschilderde houten daklijstconsoles ondersteunen de brede dakoverstek. De verankerde, thans bepleisterde voorgevel is gericht naar het zuiden en naar de straatkant. Rechthoekige vensters met oude houten kozijnen en wit geschilderde luiken. De eerste twee vensters, links in de voorgevel, zijn deze van de onderkelderde opkamer. De getoogde deur is gevat in een uitspringende bakstenen omlijsting, gevormd door flankerende pilastertjes op neuten en met imposten en bekroond door een geprofileerde kroonlijst. Rechts naast de deur, telkens twee beluikte vensters van de woonkamer en de "beste kamer". De zijpuntgevels, afgewerkt met muurvlechtingen, zijn witgeschilderd en voorzien van rondboogvormige zoldervensters afgesloten met houten luiken met het nog bewaarde oude ijzeren beslag, of dichtgemetseld. Vrij eenvoudige gewitte achtergevel voorzien van rechthoekige muuropeningen en deur gevat in een accentuerende bakstenen omlijsting.

Traditionele indeling binnenshuis, met in het midden de woonkamer met brede schoorsteen en de oude deuren naar de opkamer, de kelder, de keuken en de "beste kamer". Tweeledige kelder, toegankelijk via een omlijste deur rechts naast de opkamerdeur en bij de achterkeuken. Tegen de noordelijke achtergevel zijn een reeks kleinere dienstkamers zoals het vroegere schotelhuis en de keuken ondergebracht.

In de centrale keukenwoonkamer is de vloer vernieuwd en de balklaag onzichtbaar door een verlaagd plafond. Mooie schouw met geprofileerde houten bordenlijst en houten wangbekleding. De stookplaats en de boezem van de schouw zijn bekleed met wandtegels met blauwe figuratieve voorstellingen, zeewezens en landschapjes of landelijke taferelen met spinkop in de hoeken. Twee grote stermotieven in paarse tegeltableaus sieren de schouwboezem. De betegeling van de stookplaats is voorzien van een rand met paarse schildpadtegels en twee rijen veelkleurige tegels met centraal motief in een achtkantige omlijsting. Oude deuren naar de opkamer, de kelder en de beste kamer, met het oude beslag, zijn gevat in een gesinterde bakstenen spiegelboogvormige omlijsting en een recht kroonlijstje. De "beste kamer" bewaart de rode tegelvloer en de geschilderde enkelvoudige balklaag. De betegeling van de schouw met geschilderde geprofileerde bordenlijst, is met uitzondering van het centraal tableau met stermotief op de boezem, verdwenen. De hoger geplaatste opkamerdeur op twee trapjes van gesinterde baksteen, waarin een uitsparing voor het schuurwater voorzien is, is gevat in een geschilderde bakstenen omlijsting in spiegelboogvorm met een recht kroonlijstje. De opkamer bewaart de rode tegelvloer en de geschilderde enkelvoudige balklaag. De stookplaats van de schouw tegen de zijgevel is betegeld met witte en paarse tegels in dambordpatroon en twee tegeltableaus met de voorstelling van een uil.

  • PLUIS J., Bijbelse voorstellingen op wandtegels in het Meetjesland, (Heemkundige Bijdragen uit het Meetjesland, VIII, 1, 1994, p. 24-37).
  • RYSEHOVE A. - TONDAT R., Oud Bassevelde 3, in Ons Meetjesland, III, 3, 1970, p. 18-20.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76015 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.