erfgoedobject

Dorpspomp

bouwkundig element
ID
76017
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76017

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpspomp
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bassevelde
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Dorpsplein
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpspomp
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De openbare waterpomp werd opgericht ter vervanging van een houten dorpspomp, die reeds in de 16de eeuw wordt vermeld. De locatie van de oude pomp is teruggevonden bij de werken van de dorpskernvernieuwing. In zitting van 22 november 1871 onder burgemeester D. Van de Wattyne stelde de gemeenteraad voor om de houten pomp die in slechte staat verkeerde te vervangen door een arduinen pomp. De nieuwe pomp zou geplaatst worden "omtrent de thans bestaande pomp". De gemeenteraad belastte bouwkundige Edmond de Perre-Montigny (Gent) met een ontwerp. In 1875 werd de machtiging verkregen om de pomp op te richten. Bij de oprichting van het oorlogsmonument in 1920 werd de pomp enkele meters verplaatst naar haar huidige locatie. Zij bleef in gebruik tot halverwege de 20ste eeuw. Bij de recente dorpskernvernieuwing is de pomp in een andere richting gedraaid.

De oprichting van de arduinen pomp is uitvoerig gedocumenteerd door het bestek en de rekeningen, bewaard in het Rijksarchief Gent, Moderne Gemeentearchieven van Bassevelde. Uit verschillende rekeningen en briefwisseling kennen we de uitvoerders van de werken. Het arduin werd geleverd door het atelier J. Guequier & Ducarme (Gent), de bronzen leeuwenkop door kopergieter J. Van De Weghe (Gent), de bekronende lantaarn en het ijzerwerk door H. Geirnaert (Gent). De arduinen pomp werd geplaatst in 1876 en in 1877 werd de bronzen waterspuwer geleverd.

De pomp is een vierkante bakstenen constructie, volledig bekleed met arduinen platen. Bestaande uit een voetstuk, een vierkante romp met afgeronde hoeken en versierd met ingediepte decoratieve spiegelpanelen en een hoofdgestel, voorheen bekroond door een koperen lantaarn. Aan de zuidzijde voorzien van een bronzen waterspuwend leeuwenmasker en een arduinen halfrond waterreservoir, aan de westzijde met een ijzeren handpomp.

 • Rijksarchief Gent, Modern Gemeentearchief Bassevelde, nummer 7, Register der beraadslagingen des gemeenteraads van Bassevelde 1870-1893; nummer 86, Gezondheid en gezondheidswerken, 1806-1879.
 • BAETE F. 2004: De pompput van Bassevelde, De Twee Ambachten 12.2, oktober, 44-49.
 • DIERICKX C. 2004: Architect Edmond De Perre-Montigny en zijn bouwwerken in groot-Assenede, De Twee Ambachten 12.2, oktober, 8-29.
 • NOTTEBOOM H., NOTTEBOOM F. en STOCKMAN L. 1993: Bassevelde tussen polder en zandstreek, Maldegem, 15-16.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorp

 • Is deel van
  Dorpskern Bassevelde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpspomp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76017 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.