erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
76027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76027

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de straatbocht gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant ten noordoosten van boomgaard. Hoevegebouwen toegankelijk via oprit opzij afgelijnd met knotwilgen. De boerenwoning dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. De oude houten schuur met rieten dak werd na een brand in 1951 vervangen door een nieuw bakstenen bedrijfsgebouw.

Bakstenen boerenwoning van vijf traveeën zonder bovenverdieping, afgedekt met twee zadeldaken van ongelijke hoogte met rode pannen. De verankerde, witgeschilderde en gepleisterde voorgevel is gericht naar het zuidwesten en naar de straatkant. Rechthoekige vensters met oude houten kozijnen en luiken, nu geel en groen geschilderd. De witgeschilderde rechter zijpuntgevel is nog deels afgewerkt met muurvlechtingen. Vrij eenvoudige gewitte achtergevel op gepikte plint, voorzien van rechthoekige muuropeningen en deur. Linker travee van kelder en opkamer.

Traditionele indeling binnenshuis, met in het midden de woonkamer met brede betegelde schoorsteen en de oude deuren naar de belendende slaapkamers. Overwelfde kelder onder de opkamer, toegankelijk via een deur in de keuken, en met venstertje in zij- en achtergevel. In de centrale woonkamer is de vloer betegeld met een zwart-witte cementvloer in een geometrisch patroon. De balklaag is, met uitzondering van de witgeschilderde versierde moerbalk, verborgen onder een vals plafond. De schouw met geprofileerde houten bordenlijst en houten wangbekleding is op de stookplaats bekleed met wandtegels met blauwe figuratieve voorstellingen, met tafereeldecor met kinderspel en sport, scheepvaart en landschapjes of landelijke taferelen, en bloemendecor, met spinnenkop in de hoeken. Oude deuren naar de opkamer, de kelder en de slaapkamers met het oude beslag.

Ten oosten, tussen huis en schuur, laag wit gebouwtje onder pannendak, met vroegere varkensstallen en toilet.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.