Sint-Annakapel tussen zilverlindes

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel tussen zilverlindes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

Beschrijving

Sint-Annakapel, ingeplant op een plantsoentje tussen twee populieren in het perspectief van Dorp op de T-vormige splitsing met Hogevorst en Oude Boekhoutestraat. In oorsprong een boom met Sint-Annabeeld reeds vermeld in de 16de eeuw. In 1840 werd een nieuwe kapel gebouwd. Deze kapel werd enkele jaren geleden heropgebouwd na vernieling bij een verkeersongeval. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen kapel. Voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en uitlopend in een driehoekig fronton met bekronend fraai ijzeren kruisbeeld. Rechthoekige vleugeldeur met traliepaneeltjes en rondboogvormig bovenlicht.

• NOTTEBOOM H. - NOTTEBOOM F. - STOCKMAN L., Bassevelde tussen polder en zandstreek, Maldegem, 1993, p. 20-22.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

De twee populieren werden vervangen door een recente aanplanting van twee zilverlindes.