Hof van Bassevelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Bassevelde

Beschrijving

Voorheen "Hof van Bassevelde", later "Hof ter Velden" of "Stokerij". Voorheen zetel van het leenhof van Bassevelde en woonplaats van de heren van Bassevelde, tot in de 16de eeuw. Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen en voormalige jeneverstokerij en later maalderij, op nog grotendeels omgrachte site met grote waterpartij ten noorden van het boerenhuis, toegankelijk via een lange dreef met perenbomen. Volgens het kadasterarchief werd in de periode 1884-85 buiten de zuidelijke walgracht een nieuw hoevecomplex gebouwd met boerenhuis en stokerij, die later omgevormd werd tot maalderij.

Huidig, gerenoveerd boerenhuis met dubbelhuisopstand, van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen), van 1885. Licht getoogde vensters op lekdrempels, op de begane grond met luiken.

Ten oosten van het woonhuis, bedrijfsgebouw, voormalige stokerij en later maalderij met woning, nu buiten gebruik.

• NOTTEBOOM H., NOTTEBOOM F. & STOCKMAN L. 1993: Bassevelde tussen polder en zandstreek, Maldegem, 6-8.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen