erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
76040
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76040
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Thans onbewoonde hoeve, gelegen achterin begraasd erf. Het boerenhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. De oude schuur werd vervangen door nieuwe bakstenen bedrijfsgebouwen.

Bakstenen boerenhuis, bestaande uit twee gedeelten afgedekt met afzonderlijke zadeldaken van ongelijke hoogte met rode pannen. De verankerde, witgeschilderde voorgevel op een grijs geschilderde plint is gericht naar het zuiden of de straatkant. De centrale rechthoekige deur van het lager rechter woongedeelte is gevat in een uitspringende bakstenen omlijsting op neuten en bekroond door een geprofileerde kroonlijst. Aan weerszij van de deur, rechthoekige vensters met houten bolkozijnen en luiken, thans groen en wit geschilderd. Het linker woongedeelte bevat rechts een gebogen deurtje in een geschilderde omlijsting. Links is een kelderdeur aangebracht en het hoger geplaatste venster van de opkamer. De rechter zijpuntgevel is afgewerkt met muurvlechtingen en toont de sporen van uitbreiding aan de achtergevel. In de geveltop, houten kruiskozijn met luiken. Gewitte achtergevel met rechthoekige muuropeningen en deur. Linker travee van kelder en opkamer.

Voor het huis, tweeledig bakhuis onder zadeldakjes.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76040 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.