• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Vroeger gelegen aan Omweg, na het rechttrekken van de straat Haantjen in de jaren 1930, behorend bij laatstgenoemde straat, achtergevel werd voorgevel. De voormalige voorgevel is grotendeels onzichtbaar door een vlakbij gebouwd bedrijfsgebouw. De huidige voorgevel, gericht naar Haantjen, vertoont aan weerszij van de deur die gevat is in een aangepaste bakstenen omlijsting, houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en luiken.

Indeling binnenshuis, voor een deel aangepast, met behoud van de geschilderde enkelvoudige balklaag en twee betegelde schouwen. De vroegere centrale woonkamer is uitgebreid met de opkamer tot een salon. Schouw met geprofileerde, witgeschilderde houten bordenlijst. De stookplaats van de schouw is bekleed met wandtegels met blauwe figuratieve voorstellingen, voornamelijk scheepvaart en landschapjes met gebouwen, met spinnenkop in de hoeken en een rand met paarse schildpadtegels. De keuken heeft een tegelvloer van zwarte en witte cementtegels en een witgeschilderde enkelvoudige balklaag. De schouw met geschilderde geprofileerde bordenlijst, geplaatst tegen de zijgevel, is betegeld met wandtegels met paarse figuratieve voorstellingen, voornamelijk scheepvaart en landschapjes met gebouwen, zeewezens en dieren, met spinnenkop in de hoeken, en een rand met paarse schildpadtegels.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen