Molenaarshof bij Ventmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarshof bij Ventmolen

Beschrijving

Voormalig "molenaarshof", hoeve bij de verdwenen Ventmolen, een houten spillemolen-korenwindmolen. De laatste molen verving een oudere molen opklimmend tot de 16de eeuw. In 1921-22 vervallen tot puin en gesloopt. Maalderij gestopt circa 1958. Rechts naast het voormalig molenaarshuis werd in 1970 een nieuwe villa aangebouwd.

Hoeve met losse bestanddelen. Het woonhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, naar verluidt vroeger op een balk gedateerd 1787. Bakstenen boerenwoning van vier traveeën zonder bovenverdieping, afgedekt met een zadeldak met rode pannen. De verankerde, geschilderde voorgevel is gericht naar het oosten en naar de straatkant. Aangepaste rechthoekige vensters. De rondboogvormige deur is gevat in een uitspringende bakstenen omlijsting, met flankerende pilastertjes op neuten en met imposten en bekroond door een geprofileerde kroonlijst. Eenvoudige gewitte achtergevel voorzien van rechthoekige muuropeningen en opkamervenster boven twee keldervenstertjes.

Traditionele indeling binnenshuis. Woonkamer met brede schoorsteen tegen de rechter zijgevel. De oude deuren met beslag naar de opkamer, de kelder en het achtererf, bleven bewaard. In de woonkamer is de vloer vernieuwd en de enkelvoudige balklaag witgeschilderd. Een mooie schouw met geprofileerde houten bordenlijst en houten wangbekleding is volledig met wandtegels bekleed. De stookplaats en de boezem van de schouw zijn bekleed met wandtegels met blauwe figuratieve voorstellingen, bootjes, dieren en landschapjes of landelijke taferelen met spinnenkop in de hoeken. Een groot centraal tegeltableau van twintig tegels met calvarie en twee grote achtpuntige stermotieven in paarse tegeltableaus sieren de betegelde schouwboezem. De stookplaats van de schouw is bekleed met gelijkaardige blauw-witte wandtegels en twee tegeltableaus van zes tegels met de voorstelling van twee ruiterfiguren, links Prins van Oranje en rechts Prinses van Oranje. De betegeling van de stookplaats is bovendien voorzien van een tegelrand van afwisselend witte en paarse gevlamde tegels. Een gelijkaardige betegelde plint loopt eveneens over de kamerwanden. Bewaard dakgebint.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen