Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Achterin gelegen gemeentelijke begraafplaats. Een eerste begraafplaats buiten de dorpskom werd aangelegd in 1810. In 1895 werd de begraafplaats vergroot en afgesloten met een nieuw bakstenen toegangshek. Het nog bewaarde ijzeren toegangshek is opgehangen aan vierkante bakstenen pijlers met afgeschuinde steunberen en bekroond met een sierlijk arduinen topstuk in neogotische stijl. In 1976 werd de begraafplaats opnieuw vergroot en voorzien van een nieuwe toegang.

Een middenpad leidt naar een open calvariekapel tegen de oude bakstenen omheiningmuur ten westen op de begraafplaats. Gecementeerde baksteenbouw met verwerking van twee grafstenen van de familie Cruyl. Houten beeld van gekruisigde Christus.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De begraafplaats werd in 2011 heringericht. De open calvariekapel, de gecementeerde baksteenbouw met twee grafstenen van de familie Cruyl en het houten beeld zijn verdwenen.

• S.N. 2011: Begraafplaats Assenede bijna klaar [online], Uitvaartvlaanderen.be (geraadpleegd op 28 januari 2022).
  • Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021).