is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door vernieuwd ijzeren hek aan nieuwe bakstenen stijlen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden op erf en haaks op de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (rode pannen). Witgeschilderde bakstenen gevel op groengeschilderde plint. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk en luiken. Getoogde deur in groengeschilderde bakstenen omlijsting op neuten en recht kroonlijstje. Linker zijgevel afgewerkt met muurvlechtingen.
Aangepast interieur met behoud van witgeschilderde balklaag en twee grote schouwen. De schouw geplaatst tegen de linker zijgevel is op de stookplaats betegeld met wandtegels met paars bloemmotiefje en twee tegeltableaus met stermotief.
Ten zuiden, parallel aan woonhuis, ruim bedrijfsgebouw van elf traveeën met schuur en stallen. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint met rood geschilderde deuren en poort met klinket onder zadeldak (rode pannen). Op naar de straat gerichte zijpuntgevel ingemetst bakstenen kruismotief. Volgens de klassieke indeling met wagenhuis, stal, dorsvloer, paardenstal met houten ruiven en koeienstal met arduinen tussenschotten. In centrale doorrit met dorsvloer, wanden met voederluiken met inscripties en jaartallen 1895 en 1898.
Ten westen op erf, later bijgebouwd bakstenen stalgebouwtje en bakhuis, met groengeschilderde deurtjes, afgedekt door zadeldak (pannen).
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het bakstenen stalgebouwtje en bakhuis, afgedekt door zadeldak (pannen) is heropgebouwd.