Schuttershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuttershof

Beschrijving

Voormalig "Schuttershof" van de Sint-Sebastiaansgilde, een schuttersvereniging waarvan het oudste gekende reglement dateert van 1482. Het gildehuis werd gebouwd door de vereniging, vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 17de eeuw. In 1754 werd het openbaar verkocht. De herberg, eigendom van de ernaast gelegen brouwerij Van Hoorebeke, bleef echter dienst doen als schutterslokaal en gebruikte het ernaast gelegen schuttersplein, waar de gaeyperse stond. Twee gedenkstenen in de achtergevel verwijzen nog naar het "Kampioenschap 1952/ sector II/ Oost-Vlaanderen/ gewonnen door de/ ploeg van Assenede" en naar "Raymond Janssens/ 24 keizer v.d. Kon. Nation. Bond der Belgische wipschutters/ 30 mei 1954".

Op de rooilijn ingeplant, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint met verspringende volumes van heden twee en acht traveeën en één en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken afgewerkt met zijtrapgevels, in kern vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Recentere uitbouw vooraan onder plat dak met centraal getrapt dakvenster, blinde halve verdieping met smalle rechthoekige luchtgaten (?) en nieuwe ramen. Centrale rechthoekige deur in gesinterde bakstenen omlijsting van de jaren 1950. Linker zijgevel met rechthoekige nis met Sint-Sebastiaansbeeldje boven uitgebouwde bakoven onder pannen lessenaarsdak. Twee linker traveeën met opkamervenstertjes boven de kelder. Gecementeerde rechter zijtrapgevel met aangebouwde stalen onder lessenaarsdak. De achtergevel bleef beter bewaard met een klein getrapt dakvenster boven de eveneens omlijste deur. Het café-interieur werd vermoedelijk in de jaren 1950 aangepast in Vlaamse stijl, onder meer met gerecupereerde oude balken, gedateerd 1751.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen