Brouwerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Assenede
Deelgemeente Assenede
Straat Kloosterstraat
Locatie Kloosterstraat 5, Assenede (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Assenede (adrescontroles: 05-09-2008 - 05-09-2008).
  • Inventarisatie Assenede (geografische inventarisatie: 01-03-2004 - 30-06-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig brouwershuis Van Hoorebeke. De brouwerij Van Hoorebeke werd opgericht door Julien Van Hoorebeke in 1898 naar ontwerp van architect Charles Cambien-Spruyt (Eeklo) op de plaats van de vroegere brouwerij Bovijn. Ze werd stopgezet begin jaren 1980 en de brouwerijgebouwen gesloopt in 1997. De eveneens in dezelfde periode opgerichte imposante bakstenen paardenstallen en koetshuis ten oosten van het uitgestrekte domein werden in 2004 gesloopt. Enkel het in 1903 gebouwde kasteeltje bleef in het immense, deels ommuurde en van fraaie hekken voorziene terrein bewaard. Imposante vrijstaande eclectische constructie met kasteelallure, van heden vier traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door trapgevels, een getrapt dakvenster en een hoger oplopend achtzijdig hoektorentje met speels leien dak met uibekroning op de rechter hoek. Opgetrokken uit oranjerode baksteen met bepleisterde speklagen en decoratieve geometrische motieven van gele baksteen in het torentje en de achtergevel. Getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk en glas-in-loodramen. Opmerkelijk is de centrale inkom met brede trap van vijf treden, rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting met kroonlijst en bovenlicht met wapenschild van de familie Van Hoorebeke en banderol in glas in lood. Achtergevel met verspringende volumes en terras. Links werd recent een aanbouw met twee bouwlagen onder plat dak toegevoegd.

Het interieur bewaart nog de centrale monumentale bordestrap met kunstige ijzeren leuning en op de overloop een ruim venster met glas-in-loodraam met jachtmotieven, gesigneerd: "Hendrik Coppejans, Gent, 1946". Achteraan is een salon in neorenaissancestijl met marmeren schouwmantel momenteel in restauratie. Een kamer vooraan werd aangekleed met een gerecupereerde betegelde grote haard, op de haardbalk gedateerd "anno mey 1685". De sepiakleurige tegels vertonen verschillende landschappen en bootjes in cirkelmotief met typische spinnen als hoekmotief, uit de 19de eeuw. Een eiken balkenlaag en neorenaissancedeuren vervolledigen de decoratie.

  • Kadaster Gent, Archief
  • PAUWELS O., Assenede, in Sint-Laurensklok, jg. 42 (1969-70), nr. 1, p. 16-18.
  • Voormalige brouwerij Van Hoorebeke gesloopt, in De Twee Ambachten, VI, 1, april 1998, p. 92.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Kloosterstraat

Kloosterstraat (Assenede)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.