erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
76099
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76099

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig brouwershuis Van Hoorebeke. De brouwerij Van Hoorebeke werd opgericht door Julien Van Hoorebeke in 1898 naar ontwerp van architect Charles Cambien-Spruyt (Eeklo) op de plaats van de vroegere brouwerij Bovijn. Ze werd stopgezet begin jaren 1980 en de brouwerijgebouwen gesloopt in 1997. De eveneens in dezelfde periode opgerichte imposante bakstenen paardenstallen en koetshuis ten oosten van het uitgestrekte domein werden in 2004 gesloopt. Enkel het in 1903 gebouwde kasteeltje bleef in het immense, deels ommuurde en van fraaie hekken voorziene terrein bewaard. Imposante vrijstaande eclectische constructie met kasteelallures, van heden vier traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door trapgevels, een getrapt dakvenster en een hoger oplopend achtzijdig hoektorentje met speels leien dak met uibekroning op de rechter hoek. Opgetrokken uit oranjerode baksteen met bepleisterde speklagen en decoratieve geometrische motieven van gele baksteen in het torentje en de achtergevel. Getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk en glas-in-loodramen. Opmerkelijk is de centrale inkom met brede trap van vijf treden, rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting met kroonlijst en bovenlicht met wapenschild van de familie Van Hoorebeke en banderol in glas in lood. Achtergevel met verspringende volumes en terras. Links werd recent een aanbouw met twee bouwlagen onder plat dak toegevoegd.

Het interieur bewaart nog de centrale monumentale bordestrap met kunstige ijzeren leuning en op de overloop een ruim venster met glas-in-loodraam met jachtmotieven, gesigneerd: "Hendrik Coppejans, Gent, 1946". Achteraan is een salon in neorenaissancestijl met marmeren schouwmantel momenteel in restauratie. Een kamer vooraan werd aangekleed met een gerecupereerde betegelde grote haard, op de haardbalk gedateerd "anno mey 1685". De sepiakleurige tegels vertonen verschillende landschappen en bootjes in cirkelmotief met typische spinnen als hoekmotief, uit de 19de eeuw. Een eiken balkenlaag en neorenaissancedeuren vervolledigen de decoratie.

  • Kadaster Gent, Archief
  • PAUWELS O., Assenede, in Sint-Laurensklok, jg. 42 (1969-70), nummer 1, p. 16-18.
  • Voormalige brouwerij Van Hoorebeke gesloopt, in De Twee Ambachten, VI, 1, april 1998, p. 92.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76099 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.