Afspanning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning

Beschrijving

Voormalige afspanning, heden taverne-restaurant zogenaamd "Klein Assenede". Hoekgebouw met de Kloosterstraat van vier traveeën en twee bouwlagen onder mank pannen zadeldak, op het keldergewelf gedateerd 1721. Oorspronkelijk bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel geritmeerd door hoge rechthoekige vensters, nu met vernieuwd bakstenen parement met brede vensters onder nieuwe houten lateien, nieuwe natuurstenen spiegelboogvormige deuromlijsting, gesigneerd: "J. De Geest/ archit./ Aalst", lelievormige sierankers en steigergaten onder de gootlijst. Oude, witgekalkte linker zijgevel afgewerkt met aandak en vlechtingen, doorbroken met verschillende vensters. Deel bewaarde oorspronkelijke achtergevel met achterdeur in witgeschilderde spiegelboogvormige deuromlijsting op neuten met imposten, tussendorpel en gebogen kroonlijst.

Bewaarde overwelfde kelders met twee gewitte gedrukte tongewelven en kruisribgewelf met jaartal 1721 in centraal cirkelmotief. Mijterboogvormig wandnis in gemeenschappelijk zijmuur met nummer 2. Ook in het interieur bleven enkele 18de-eeuwse elementen bewaard zoals het stucplafond van de vroegere centrale gang en het stucplafond en de schouwboezem met kenmerkende afgeschuinde hoeken in de rechter achterkamer.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen