Herberg Prins Kardinaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Prins Kardinaal

Beschrijving

Voormalige herberg vanouds zogenaamd "Prins Kardinaal", naar Ferdinand van Oostenrijk, zoon van Filips III van Spanje, van 1634 tot 1641 landvoogd van onze gewesten die mogelijk, bij de inspectie van de nabijgelegen forten hier in een estaminet verbleef. Huidig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met oudere kern, nu met vernieuwd bakstenen witgeschilderd parement en aangepast interieur. Rechthoekige vensters, verbreed op de begane grond, en rechthoekige deur. Mooi gesmeed ijzeren uithangteken met huisnaam en jaartal 1400, kroon en kardinaalshoed.

• PAUWELS O., Ferdinand van Oostenrijk of "den prins Cardinael" 1609-1641, Sint-Laurensklok, jaargang 47, nummer 3 (1974-75), p. 28-30.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen