erfgoedobject

Dorpswoning met winkel en koperslagerij

bouwkundig element
ID
76107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76107

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning en voormalige winkel en koperslagerij, nu deel van gemeentehuis. Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Heden gecementeerde en geschilderde lijstgevel gemarkeerd door een gevelbrede drieledige houten winkelpui uit het begin van de 20ste eeuw en kenmerkende omlijste oculi in de halveverdieping. Rechthoekige bovenvensters met geschilderde hoekblokken. De witgeschilderde achtergevel behield enkele hartvormige ankers. In het interieur verwijzen de overwelfde kelder met gedrukte tongewelven op consoleloze steunen en de bewaarde moerbalken met fraaie versierde uiteinden op de oude kern.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gevel is volledig geschilderd, waarbij bepaalde kleurschakeringen zijn verdwenen.

  • Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning met winkel en koperslagerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.