erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
76116
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76116

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorlogsmonument, ingehuldigd op 4 juli 1920, Het gemeentebestuur koos uit de ingezonden ontwerpen voor het beeld van kunstenaar Louis Willems uit Zelzate. De stenen soldatenfiguur op hoge vierkante arduinen sokkel werd door de Duitsers vernield in 1944. In 1945 werd het monument aangepast, zonder reconstructie van het beeld. De huidige bekroning met lauwerkransen werd geplaatst in 1948 en is het werk van de Gentse beeldhouwer Oscar Sinia.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :

Aanvullende informatie

Het oorlogsmonument stond oorspronkelijk op de Markt, ten zuiden van de kerk. Bij de heraanleg van het kerkplein werd het oorlogsmonument verplaatst. Het bevindt zich nu tegenover de ingang van het gemeentehuis aan de Kasteelstraat 1-3.

Datum:

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Opgaande bruine beuk als vredesboom

  • Is deel van
    Markt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oorlogsmonument [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76116 (Geraadpleegd op )