erfgoedobject

Schandpaal

bouwkundig element
ID
76118
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76118

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schandpaal
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De oorspronkelijke schandpaal werd vermoedelijk opgericht door graaf della Faille d'Assenede, heer van het Assenedeambacht tussen 1771 (oprichting van het nieuwe landhuis) en 1775 (laatste veroordeling aan de standpaal in het ambacht). Als symbool van het ancien régime door de Fransen verwijderd in 1795. Hergebruikt als pomplichaam voor een openbare waterpomp op de hoek van de Hoogstraat en de Dijkstraat tot begin 20ste eeuw. Gerestaureerd en heropgericht op initiatief van de heemkundige kring en de gemeente in 1980 iets ten westen van de oorspronkelijke locatie op de Markt. De huidige bekroning werd toegevoegd in 2001.

Gerestaureerde achtzijdige arduinen paal op hoge sokkel met Toscaans kapiteel en nieuwe bekroning met schildhoudende leeuw met heraldisch wapen van de familie della Faille d’Assenede; ketting met halsijzer en tekstplaatje op de schacht, geplaatst op een nieuw voetstuk.

  • De VLEESSCHAUWER M., De Assenneedse schandpaal heeft een definitieve bekroning, in De Twee Ambachten, IX, nummer 2, oktober 2001, p. 65-76.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schandpaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76118 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.