Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

De kapel werd gebouwd door Guillaume Joseph De Block en zijn echtgenote Virginie Verstraeten die het Kasteel Ter Leien in het centrum van Boekhoute bewoonden. G. De Block was een vooraanstaand wetenschapper en politicus. Hij was dokter in de geneeskunde, hoogleraar aan de Gentse universiteit, senator en van 1855 tot aan zijn dood in 1862 tevens burgemeester van Boekhoute. Hij was ook een Vlaams voorvechter en een diepgelovig man. Uit de verkoopsvoorwaarden van een perceel grond dat hij in 1856 aan de gemeente verkocht voor de oprichting van de gemeentelijke begraafplaats blijkt dat de kapel, gesitueerd op de zuidoosthoek van het perceel, niet begrepen is in de verkoop en dat zij met de grond eigendom blijft van de familie De Block. Ze werd vermoedelijk begin de jaren 1850 opgericht als private kapel en werd slechts twee maal per jaar opengesteld voor het publiek, voor de Heilige Sacramentsprocessie en op 15 augustus voor het feest van Maria.

De neoclassicistische kapel op rechthoekige plattegrond telt één travee en is opgetrokken uit een oranjerode baksteen die door zijn plastische aanwending zeer decoratief overkomt. Een golfplaten dak dekt nu het gebouw af.

De compositie van de voorgevel met pseudodriehoekige frontonbekroning wordt bepaald door pilasters, lijsten en verdiepte panelen die de gevelhoge rondboogdeuropening onder geprofileerde bakstenen booglijst op imposten omlijsten. Een opvallend, fraai uitgewerkt ijzeren hek met ingewerkte eivormige motieven met het Mariamonogram S M R, het Christusmonogram I H S en het "Oog Gods" in een stralenkrans in de zwik bovenaan, sluit de kapelruimte af. De houten deur die de kapel extra beveiligde is verdwenen. De zandstenen sluitsteen toont nog sporen van een vroegere inscriptie. In een omlijste rondboognis staat een plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind. De blinde zij- en achtergevels zijn eveneens door spiegels verlevendigd.

Lichtblauwgeschilderd interieur, afgedekt met een gedrukt gebogen gewelf, met classicistische witgeschilderde rondboognis op geprofileerde voet met plaasteren, witgeschilderd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind Jezus die de slang vertrappelt op een wereldbol. Een lichtopening in een stralenkrans verlicht het beeld. Op een eenvoudige witgeschilderde altaartafel staan enkele kandelaars, vazen met kunstbloemen en twee geknielde engelfiguurtjes.

• Rijksarchief Gent, Moderne Gemeentearchieven, Boekhoute, nummer 93.
  • DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1870-1872: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Eeklo, deel 1, Gent, 120-124.
  • DE VLEESSCHAUWER M. 1997: Guillaume Jozef De Block: biografische schets van een 19de-eeuwse bekende Vlaming uit Boekhoute, De Twee Ambachten V.1, 55-77.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen