Gemeentehuis van Schellebelle

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wichelen
Deelgemeente Schellebelle
Straat Dorp
Locatie Dorp 2, Wichelen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Wichelen (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-12-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Schellebelle

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Schellebelle, nu dienstencentrum met politiekantoor en bibliotheek van de parochie Sint-Jan Onthoofding. Voormalige herenwoning door de gemeente aangekocht voor gemeentehuis in 1897. In 1975-76 uitgebreid met twee kantoren voor de secretaris en de veldwachter, vergroting en opfrissing van de raadszaal, bouw van een werkruimte en berging.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen), oorspronkelijk met zadeldak. De gepleisterde en geschilderde lijstgevel werd in 1930-31 verbouwd tot een nieuwe voorgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect A.R. Janssens (Gent).

Gevel van bak- en zandsteen voorafgegaan door later aangebracht terras met vernieuwde trap geflankeerd door gemetste bloembakken. Symmetrisch uitgewerkte lijstgevel op hardstenen sokkel met centrale deurtravee hoger opgetrokken in getrapt dakvenster. Op de borstwering boven de deur, in steen gebeeldhouwd wapenschild van de gemeente. Zandstenen kruiskozijnen gevat tussen tot banden doorgetrokken zandstenen dorpels; de benedenlichten van de kruiskozijnen zijn afgesloten met groen en wit geschilderde luikjes. Segmentboogvormige deur in een zandstenen omlijsting met gebogen waterlijst en sluitsteen.

  • Gemeente archief Wichelen, oud gemeente archief Schellebelle, 861.11, 861.31.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Band 2, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 889-891.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Dorp

Dorp (Wichelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.