erfgoedobject

Gemeentehuis van Schellebelle

bouwkundig element
ID
76144
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76144

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Schellebelle, nu dienstencentrum met politiekantoor en bibliotheek van de parochie Sint-Jan Onthoofding. Voormalige herenwoning door de gemeente aangekocht voor gemeentehuis in 1897. In 1975-76 uitgebreid met twee kantoren voor de secretaris en de veldwachter, vergroting en opfrissing van de raadszaal, bouw van een werkruimte en berging.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen), oorspronkelijk met zadeldak. De gepleisterde en geschilderde lijstgevel werd in 1930-31 verbouwd tot een nieuwe voorgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect A.R. Janssens (Gent).

Gevel van bak- en zandsteen voorafgegaan door later aangebracht terras met vernieuwde trap geflankeerd door gemetste bloembakken. Symmetrisch uitgewerkte lijstgevel op hardstenen sokkel met centrale deurtravee hoger opgetrokken in getrapt dakvenster. Op de borstwering boven de deur, in steen gebeeldhouwd wapenschild van de gemeente. Zandstenen kruiskozijnen gevat tussen tot banden doorgetrokken zandstenen dorpels; de benedenlichten van de kruiskozijnen zijn afgesloten met groen en wit geschilderde luikjes. Segmentboogvormige deur in een zandstenen omlijsting met gebogen waterlijst en sluitsteen.

  • Gemeente archief Wichelen, oud gemeente archief Schellebelle, 861.11, 861.31.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Band 2, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 889-891.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Schellebelle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76144 (Geraadpleegd op )