Onderpastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderpastorie

Beschrijving

Rechts van de pastorie aan de straat gebouwde woning op een perceel dat daartoe van de pastorietuin werd afgesplitst. De woning is ingeplant tegenover de kleine kerkhoftoegang en in de as van het pad dat over het kerkhof tot aan de beschermde parochiekerk Sint-Jan Onthoofding leidt.

In 1862 werden de aanvankelijk behouden gebouwen van de oude pastorie vervangen door een zondagsschool. Begin 1899 nam de toenmalige pastoor het initiatief voor het bouwen van een onderpastorie op de plaats van de gesloopte zondagsschool. De woning werd gefinancierd door weldoeners. Volgens gegevens van het kadasterarchief werd de onderpastorie in 1899 als nieuwbouw geregistreerd ter vervanging van en op de plaats van de vroegere zondagsschool.

Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met zwarte pannen. De voorgevel is een lijstgevel die door het kleur- en materiaalgebruik aanleunt bij de eclectisch getinte sobere burgerwoningbouw van het type rijhuis uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Straatgevel met knipvoegen, verfraaid met horizontale banden in donkergrijze baksteen en op een hardstenen plint. Pui afgelijnd door een tegelfries in rood, wit en blauw met een geometrisch motief. Getoogde muuropeningen gemarkeerd door ontlastingsbogen van alternerende rode en donkergrijze baksteen. Bovenvensters voorzien van lekdrempelversiering van donkergrijze baksteen. De deuropening wordt voorafgegaan door drie hardstenen treden. De gevel is afgelijnd door een decoratieve bogenfries in rode en donker grijze baksteen en een houten, witgeschilderde, geprofileerde kroonlijst. Het schrijnwerk is niet authentiek. De rechterhoek van het gebouw is begroeid met klimplanten.

• VAN HAUWERMEIREN E., De onderpastorij in Schellebelle, "Rond de Stenen Linde", XXVI, 4, 2001, p. 100-102.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena