erfgoedobject

Schoenfabriek

bouwkundig element
ID
76153
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76153

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoenfabriek
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige schoenfabriek Van Doorselaer, getuigend van de voorheen in de gemeente sterk vertegenwoordigde schoennijverheid. Omstreeks 1920 werd op deze locatie bij het ouderlijke huis van de familie Van Doorselaer met schoenfabricatie gestart. Aan de straat gelegen woning volgens kadasterarchief opgericht door H. Van Doorselaer in 1911 en midden 20ste eeuw gewijzigd. In de voorgevel in ruitvormige gevelsteen de letters V D verwijzend naar het familiebedrijf Van Doorselaer. Achterin gelegen bakstenen bedrijfsgebouw, volgens kadasterarchief bouw van 1927 en in 1936 vergroot. Voorbouw van twee bouwlagen, deels met plat dak met donkere bakstenen voorgevel en liggende vensters. Fabriek nu in gebruik als opslagplaats.

 • S.N., Maak kennis met de industriële monumenten van de 20ste eeuw op onze gemeente, in Open Monumentendag Wichelen, 20ste editie, Wichelen, 2008.
 • VAN DEN BOGAERD R., Schoennijverheid. te Schellebelle, "Rond de Stenen Linde", XXVI, 2001, 3, p. 98-100.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Directeurswoning van schoenfabrikant Van Doorselaer

 • Is deel van
  Schellebelle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoenfabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76153 (Geraadpleegd op )