Vrije Basisschool

Beschrijving

Voormalig gesticht van de zusters Maricollen van Schellebelle, nu vrije basisschool. Klooster met schoolcomplex naast de straathoek met Dorp gelegen. In kern teruggaand op een achterin gelegen herenhuis met bovenverdieping eigendom van de brouwersfamilie Matthys van Schellebelle, volgens kadastergegevens gebouwd in 1861 door Charles Louis Matthys. In 1867 door Sophie Matthys geschonken om er een bewaarschool en kostschool op te richten en bezit geworden van de zusters Maricollen met moederklooster te Deinze. In 1868 uitgebreid met toevoeging van een bovenverdieping en aanbouw van een refter. In 1873 kwam de haakse vleugel vooraan aan de westzijde tot stand met bijkomende klaslokalen en kapel op de bovenverdieping. In 1892 inrichting van een weeshuis in bestaand gebouw aan de oostzijde. In 1898 na overbrenging van het weeshuis in een ander deel van het kloostercomplex werd dit vervangen door een nieuwe oostvleugel van twee bouwlagen voor ouderlingentehuis en nog vergroot in 1911. Na afschaffing van het pensionaat uitgebreid bejaardentehuis genaamd rustoord Sancta Maria. Het hoofdgebouw van het klooster en schoolcomplex vormde met zijn U-vormige aanleg geopend naar de straat een monumentaal een beeldbepalend complex. De voorgevelzijde met horizontale geleding en neoclassicistische inslag, verkreeg omstreeks 1925 een uniform karakter door een cementering met bescheiden art-deco-ornamentiek. De achtergevels waren nog merendeels beraapt. Geheel gesloopt in 2006.

Ten zuiden achter het verdwenen gesticht gelegen turnzaal opgericht in 1936. Langgerekte baksteenbouw met plat dak. Lijstgevel regelmatig geleed door lisenen en met spaarvelden bovenaan afgelijnd door dubbele tandlijsten. Ruime rechthoekige muuropeningen met betonnen latei. Origineel meerdelig schrijnwerk met overwegend horizontale roedeverdeling en deels voorzien van gestructureerd glas. Overstekende houten daklijst. Behorend bij de achterliggende huidige vrije basisschool met klaslokalen palend aan de Stationsstraat. Deels teruggaand op een aanvankelijke kleinere gemeenteschool naast de kloostertuin, hier opgericht in de jaren 1840 en in 1873 aangekocht om als bewaarschool van het Maricollengesticht te worden ingericht (later vergroot en gewijzigd).

• ROGGEMAN B., Schellebelle vroeger en nu, Schellebelle, 1968, p. 59-60.
  • VAN DER SNICKT C., Geschiedenis van de Maricolen in Oost-Vlaanderen, "Rond de Stenen Linde", XXXII, 3, 2007, p. 69-71.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena