erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
76171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76171

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Schuin ten opzichte van de straat ingeplante wegkapel, aan een straatbocht en met de voorgevel gericht naar het kruispunt met de Hekkergemstraat. Gebouwd in 1901 in opdracht van Edmond Uyttenhove, volgens een herdenkingssteen rechts in de voorgevel. Rechthoekige wegkapel met vlakke sluiting, onder kunstleien zadeldak tussen aandaken, vooraan op het dak staat een smeedijzeren kruis en opgetrokken in baksteenmetselwerk met gewitte voorgevel en rechterzijgevel. Voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen. Grote rechthoekige deuropening onder geprofileerde lijst en met flankerende pilasters, onder geel geschilderd blind spitsboogveld. Dubbele paneeldeur met twee vierkante deurlichten. In de geveltop bevindt zich een kleine spitsboogvormige beeldnis met gepolychromeerd beeldje van de patroonheilige.

Zijgevels afgelijnd door daklijst met overhoekse muizentandfries, op de hoeken sierankers. Beraapte rechterzijgevel op gecementeerde plint met schijnvoegen; twee spitsboogvensters in gecementeerde omlijsting met ijzeren roedeverdeling.

Blinde linker zijgevel.

Interieur

Gepleisterd en licht okergeel geschilderd interieur overdekt met een gepleisterde en blauw geschilderd tongewelf. De vloer met gele en blauwgrijze gemarmerde cementtegels. Aan de koorzijde staat een gemetst altaar met getrapte beeldconsole; daarop onder meer een gepolychromeerd beeld van Sint-Antonius van Padua, Sint-Cornelius, Sint-Jozef, Heilige Rita, Broeder Isidoor.

  • DUQUET F., Zo was Schellebelle, Schellebelle, 1984, p. 162.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Antoniuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76171 (Geraadpleegd op 20-06-2021)