Sint-Antoniuskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wichelen
Deelgemeente Schellebelle
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat zonder nummer, Wichelen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Wichelen (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-12-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Schuin ten opzichte van de straat ingeplante wegkapel, aan een straatbocht en met de voorgevel gericht naar het kruispunt met de Hekkergemstraat. Gebouwd in 1901 in opdracht van Edmond Uyttenhove, volgens een herdenkingssteen rechts in de voorgevel. Rechthoekige wegkapel met vlakke sluiting, onder kunstleien zadeldak tussen aandaken, vooraan op het dak staat een smeedijzeren kruis. Opgetrokken in baksteenmetselwerk met gewitte voorgevel en rechterzijgevel. Voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen. Grote rechthoekige deuropening onder geprofileerde lijst en met flankerende pilasters, onder geel geschilderd blind spitsboogveld. Dubbele paneeldeur met twee vierkante deurlichten. In de geveltop bevindt zich een kleine spitsboogvormige beeldnis met gepolychromeerd beeldje van de patroonheilige.

Zijgevels afgelijnd door daklijst met overhoekse muizentandfries, op de hoeken sierankers. Beraapte rechterzijgevel op gecementeerde plint met schijnvoegen; twee spitsboogvensters in gecementeerde omlijsting met ijzeren roedeverdeling.

Blinde linker zijgevel.

Gepleisterd en licht okergeel geschilderd interieur overdekt met een gepleisterde en blauw geschilderd tongewelf. De vloer met gele en blauwgrijze gemarmerde cementtegels. Aan de koorzijde staat een gemetst altaar met getrapte beeldconsole; daarop onder meer een gepolychromeerd beeld van Sint-Antonius van Padua, Sint-Cornelius, Sint-Jozef, Heilige Rita, Broeder Isidoor.

  • DUQUET F., Zo was Schellebelle, Schellebelle, 1984, p. 162.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Wichelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.