Korsetten- en lingeriefabriek DéWé

Beschrijving

Voormalige korsetten- en lingeriefabriek DéWé, ingeplant tussen de Stationsstraat en de Roebeek. De eerste fabriek van "keurslijven" werd hier opgericht in 1899 door Jozef De Waele – De Troy. De fabriek lag aan de basis van de vermaarde korsetnijverheid in Schellebelle. In 1946 herbouwd tot een nieuwe moderne fabriek. De bedrijvigheid werd stopgezet in 1998. Aan de straat gelegen bedrijfsgebouw van twee bouwlagen hoog onder plat dak, daterend van 1946. Gevel bekleed met grijze betontegels. Sterke gevelritmiek bepaald door de rechthoekige muuropeningen met vensters gevat in ondiepe traveenissen en geaccentueerde poorten omlijst door hardsteen. Daklijst onderbroken door rechthoekige toren voorzien van tegelbekleding; armatuur met bedrijfsnaam DéWé in hoge lichtletters op het platte dak.

• Maak kennis met de industriële monumenten van de 20ste eeuw op onze gemeente, in Open Monumentendag Wichelen, 20ste editie, Wichelen, 2008.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena