Brouwerij De Ruiter en brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis en resterende gebouwen van de vroeger zogenaamde "Brouwerij De Ruiter" van de familie Matthys. De benaming verwijst naar herberg "De Ruyter" die hier in de omgeving al vermeld werd op het kaartboek van Schellebelle van 1658-1709. Verschillende leden van de familie Matthys waren burgemeester van Schellebelle in de periode van 1830 tot 1895. Na de dood van M. Bove, weduwe van A. Matthys, in 1996 werd het huis met de mooie tuin en de brouwerijgebouwen verkocht en werd de tuin in zeven loten verkaveld. In 2007 gerestaureerd.

Onderkelderd herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk, op de begane grond in geprofileerde arduinen omlijsting, op de bovenverdieping met arduinen dorpel en met persiennes. Rechthoekige deur in geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten en met kroonlijst op consoles, voorafgegaan door trapje van drie treden. Voormalig brouwerijgebouw en inrijpoort, gelegen links van het huis, aan de Ertbrugstraat. Poort en hoekgebouw van 1911 naar ontwerp en onder leiding van architect Theophiel-Alexander Présiaux (Lede), opgetrokken in een eclectische stijl eigen aan de architect. Eveneens kenmerkend materiaalgebruik: baksteenmetselwerk verlevendigd met witte en groene geglazuurde bakstenen voor doorlopende sierbanden ter hoogte van de vensterdorpels en voor ontlastingsbogen. Geaccentueerde gebogen doorrit met ijzeren poort in gemetste omlijsting met pilasters en bekronend hoofdgestel. Naast de poort, een afgerond laag gebouwtje onder plat dak met smalle getraliede venstertjes; onderaan op baksteen in geel en zwart geschilderde wegwijzers uit de Tweede Wereldoorlog met vermelding "Gent 17 km", "Dendermonde 14 km" en "Schellebelle Arr. Dendermonde Prov. Ost Flandern". Lang, verankerd bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (pannen) met uitgewerkte schermgevel aan de straat met opvallende geveltop met nis. Rechthoekige getraliede benedenvensters en rondboogvormige imitatie bovenvensters

• DE PAUW D. – VAN DER EECKEN G., In Schellebelle staat een mammoetboom en deze boom is bedreigd, "Rond de stenen linde", XIV, 1, 1999, p. 13-17.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 226.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena