erfgoedobject

Villa Aimée met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
76215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76215

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Aimée
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai
    Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983

Beschrijving

Alleenstaand kasteeltje in 1901 gebouwd door de familie C. De Bock-Bauwens (gevelsteen) in een mooi aangelegd park met vijver en ijzeren straathek met gemetselde pijlers. Romantische stijl met speelse trapgevels, torenvormige risalieten en slanke hoekerkertjes. Baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor plint en muurbanden. Voornamelijk rechthoekige vensters onder korfbogige timpanen; gekoppelde rondboogvensters in de getrapte dakvensters. Voorgevel met risalietvormig uitgewerkte middentravee (ingang) met aan de linkerkant een portiek met rondboogarcade. In de plint van de achtergevel is een arduinen jaarsteentje ingemetseld met erboven een witmarmeren grafsteen van de familie Bauwens. Rechts van het kasteeltje: voormalig koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak met trapgevels op de zijgevels en de vooruitspringende middentravee.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Sinaai


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Aimée met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76215 (Geraadpleegd op 08-05-2021)