erfgoedobject

Herberg Sint-Aernout

bouwkundig element
ID
76219
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76219
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Sint-Aernout
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige herberg "St.-Aernaut", gelegen op het kruispunt met Hendekenstraat, Burgstraat en Nieuwburgstraat, belangrijke invalswegen naar Ertvelde, Bassevelde Oosteeklo en Assenede, reeds bekend in de 18de eeuw. Café gestopt in 1959.

Hoekhuis van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen), minstens uit het derde kwart van de 18de eeuw, zie kaarten van 1700 en 1773. Gewitte en verankerde gevels van vijf en zes traveeën op gepikte plint. Rechthoekige vensters met persiennes. Rechthoekige deur in hoek, gevat in groengeschilderde bakstenen omlijsting op neuten en met oren. In de gevel aan de Hendekenstraat, twee hoger geplaatste vensters van de opkamer en keldervenstertje. Noordelijke zijgevel afgewerkt met aandak en vlechtingen.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 1398, 1408.
  • DE VLEESSCHAUWER M., Huizenonderzoek. Oosthoekstraat Assenede (voormalige herberg St.-Aernout, in De twee Ambachten, II, 1, april 2003, p. 133-137.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Sint-Aernout [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76219 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.