erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
76220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76220

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa, volgens kadastergegevens gebouwd door notaris Verougstraete in 1931, naar verluidt een ontwerp van architect William Veldeman. Opvallend bakstenen landhuis opgetrokken in een rijke eclectische stijl met expressieve in- en uitgezwenkte topgevels en met details verwijzend naar de regionalistische villabouw, de neo-Vlaamserenaissance-stijl en de cottagestijl, en met een kleurrijke gevelafwerking door de met de bakstenen contrasterende witgecementeerde detaillering en het roodgeschilderd houtwerk. Een trap leidt naar de centrale overluifelde rondboogdeur in glas en ijzer. In de imposante dakpartij zijn twee zolderverdiepingen aangebracht.

Zorgvuldig afgewerkte binnenhuisinrichting met fraai betegelde inkomhal en ruime traphal met granitovloeren en houten bordestrap met balustrade, alle kamers worden afgesloten met beglaasde deuren met gestructureerd glas en kleurrijk gestileerd motief bovenaan. Voorts traditioneel ingerichte eetkamer en salon met haard in natuursteen.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.