erfgoedobject

Romp van Neyts stenen molen

bouwkundig element
ID
76221
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76221

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Romp van Neyts stenen molen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenromp
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Molenromp van een stenen beltmolen met inrijpoort, die gebouwd werd in 1862. Rond de eeuwwisseling werd er een stoommachine geplaatst en fungeerde de molen als korenwind- en stoommolen.

Deze molen werd in 1862 gebouwd door August Neyt-Genbrugge, molenaar te Assenede, waarnaar de molen ook genoemd wordt. Tegenover deze molen stond een houten staakmolen, die aangeduid is op de Ferrariskaart van 1771-1778. Deze houten molen, eveneens in eigendom van dezelfde molenaarsfamilie Neyt, verdween in 1923. De houten molen werd aangeduid met “Hollandse molen”. Deze benaming werd later overgedragen op de stenen molen.

Rond de eeuwwisseling werd er een stoommachine geplaatst. De windmolen bleef met twee koppels maalstenen en een haverpletter in werking tot rond 1923. Toen werd de molen ontmanteld, werd de romp afgeknot en werd de berg afgegraven. De motormaalderij op het gelijkvloers, met twee steenkoppels, werd in 1948 stilgelegd. Vermoedelijk werd de romp toen ingericht als woonhuis met garage.

Bakstenen conische molenromp van nu nog drie bouwlagen met rondboogvensters. De moerbalken en zoldervloeren zijn nog aanwezig. De goot van de haverpletter doorheen een zoldervloer is een getuige van de vroegere inrichting.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Gent, 354.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp van Neyts stenen molen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76221 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.