Molenromp van een stenen beltmolen met inrijpoort, die gebouwd werd in 1862. Rond de eeuwwisseling werd er een stoommachine geplaatst en fungeerde de molen als korenwind- en stoommolen.
Deze molen werd in 1862 gebouwd door August Neyt-Genbrugge, molenaar te Assenede, waarnaar de molen ook genoemd wordt. Tegenover deze molen stond een houten staakmolen, die aangeduid is op de Ferrariskaart van 1771-1778. Deze houten molen, eveneens in eigendom van dezelfde molenaarsfamilie Neyt, verdween in 1923. De houten molen werd aangeduid met “Hollandse molen”. Deze benaming werd later overgedragen op de stenen molen.
Rond de eeuwwisseling werd er een stoommachine geplaatst. De windmolen bleef met twee koppels maalstenen en een haverpletter in werking tot rond 1923. Toen werd de molen ontmanteld, werd de romp afgeknot en werd de berg afgegraven. De motormaalderij op het gelijkvloers, met twee steenkoppels, werd in 1948 stilgelegd. Vermoedelijk werd de romp toen ingericht als woonhuis met garage.
Bakstenen conische molenromp van nu nog drie bouwlagen met rondboogvensters. De moerbalken en zoldervloeren zijn nog aanwezig. De goot van de haverpletter doorheen een zoldervloer is een getuige van de vroegere inrichting.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert C. & Lanclus K. 2020: Romp van Neyts stenen molen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/358981 (geraadpleegd op ).
Molenromp van een stenen korenwind- en stoommolen, voorheen gelegen tegenover een oude houten molen, reeds opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778 en verdwenen in 1923, en tevens eigendom van dezelfde molenaarsfamilie Neyt. De stenen beltmolen met inrijpoort werd volgens het kadasterarchief gebouwd in 1862 en is vermoedelijk in 1948 omgebouwd tot woonhuis en garage. Bakstenen conische molenromp van nu nog drie bouwlagen met rondboogvenstertjes. Het interieur is volledig verbouwd.
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Bogaert C. & Lanclus K. 2005: Romp van Neyts stenen molen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76221 (geraadpleegd op ).