Burgerhuis in eclectische stijl

Historiek en context

Burgerhuis in eclectische stijl, oorspronkelijk het linker pand van een symmetrisch geheel van drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Théodule Coppieters uit 1882. Opdrachtgever was de kolenhandelaar John Eastwick. Het voornamere middenpand van het ensemble, mogelijk de eigen woning van de bouwheer, is eveneens bewaard. Het gespiegelde burgerhuis rechts daarvan is in 1964 gesloopt voor een flatgebouw.

Théodule Coppieters was in Antwerpen als architect actief van 1882 tot 1890. Waar het ensemble Eastwick als zijn vroegst gekende realisatie geldt, staat hij vooral bekend voor het ontwerp van de vrijmetselaarsloge Les Elèves de Themis uit 1886-1887 in de Van Maerlantstraat. Uit 1884 dateerde het monumentale hotel “Aux 3 Suisses” tussen de Anneessensstraat en Van Ertbornstraat, dat is verwoest door een V-bom tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze periode tekende Coppieters ook het aanlegplan voor het Belgisch Park in Scheveningen, in opdracht van E. Cambier, directeur van de Société Anonyme des Tramways de La Haye. Hij ontwierp ook meerdere panden in deze villawijk, die vanaf 1883 werd bebouwd onder regie van de Hollandsch-Belgische Bouwgrond Maatschappij.

Architectuur

Men een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak (nok parallel aan de straat, leien). De lijstgevel heeft een polychroom parement uit wijnrood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door oranjerode baksteen voor de lateien, de omlijstingen van borstweringen en boogvelden en de fries. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de plint, puilijst en lekdrempels, witte natuursteen voor speklagen, diamantkoppen, het balkon, lekdrempelconsoles, de gesculpteerde boogvelden en borstwering. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Een twee traveeën breed balkon met bewerkte consoles en een gietijzeren borstwering tussen postamenten legt asymmetrisch de klemtoon op de bel-etage. Verder registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond en tweede verdieping met een decoratieve hanenkam in rollagen als latei, consoles onder de geprofileerde lekdrempels en een fries van ingelegde steengoedtegels op de borstwering. De bel-etage onderscheidt zich door boogvelden met fraai gesculpteerde pauwen en een cartouche op de borstwering. Diamantkoppen en casementen met ingelegde steengoedtegels accentueren de penanten van de drie bouwlagen. Een overhoekse tandfries en een bewerkte houten kroonlijst vormen de gevelbeëindiging. De houten inkomdeur met ijzeren rooster is bewaard, evenals de smeedijzeren souterraintralies en gietijzeren voetschraper.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1882#1096 (woningen Eastwick), 1884#1375 en 1884#1409 (hotel "Aux 3 Suisses").

Aanvullende informatie

Het bouwjaar is door mij geschat op 1884 dit gezien het feit dat reeds in dat jaar onder andere een uit Engeland herkomstige familie in het pand woonde - dit volgens de opgave van de volkstelling. Het eerste bouwdossier is van 14 juli 1908 dit betrof het hernieuwen van 2 ramen in de voorgevel.
Auteurs: Holtmans, N.