erfgoedobject

Brouwerijsite De Cleene

bouwkundig element
ID
76238
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76238

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerijsite De Cleene
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig. brouwershuis en brouwerijgebouw van de brouwerij De Cleene, volgens bouwvergunning opgericht in 1910. Achterin gelegen burgerhuis met voortuin en fraai gesmeed ijzeren hek, ontworpen door Henri De Cleene, smid en oprichter van de brouwerij. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, links met latere halfronde uitbouw. Kleurrijk voorgevelparement van witte en groene faiencetegels op een plint van arduinplaten, op de borstwering verrijkt met faiencetegeltableaus met florale motieven, verbonden door een fries van gelijkaardige bloemenguirlandes. Bewaarde paneeldeur met smeedijzeren motieven in de beglaasde spiegels en fraai glas-in-loodbovenlicht. Getoogde vensters met nieuw houtwerk. Uitgebouwde achtergevel.

Rechts, haaks op de rooilijn ingeplante voormalige smidse en brouwerijgebouw onder imposant pannen zadeldak, vooraan met brede overstek op ijzeren zuiltjes. Deels geelgeschilderd bakstenen gebouw met rolpoort in de straatgevel.

  • Gemeentearchief Assenede, bouwvergunningen 1904-1923.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerijsite De Cleene [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76238 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.