Brouwerijsite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerijsite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerijgebouwen

Historiek

Oorspronkelijk één voormalige brouwerijsite met brouwershuis, paardenstallen, duiventorentje en brouwerijgebouwen in een beboomde tuin, nu van de straat afgesloten door een indrukwekkend ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers in imitatieboomstammen. Bij de optekening op het kadaster in 1830 reeds gekend als brouwerij Van Brussel. Eind 19de eeuw in bezit van brouwer H. Van Acker-Buysse die het huis en de brouwerijgebouwen liet vergroten in 1893 (zie jaartal in voorgevel nummer 18A). In 1909 hadden volgens de kadastergegevens belangrijke verbouwingswerken plaats, onder andere aan het huis dat voorzien werd van een torenachtige uitbouw in de linker travee. Op dat ogenblik wordt ook het ronde duiventorentje opgetekend dat mogelijk reeds vroeger bestond (zie prentbriefkaart, gedateerd 1905) en werden de paardenstallen links in de tuin gebouwd. In 1945 werd de brouwerijgebouwen door Urbain Van Acker aanzienlijk vergroot en werd de mouterij voorzien van een elektrische motor. De brouwerij werd stopgezet in 1957. De brouwerijgebouwen werden afzonderlijk verkocht en herbestemd als garage.

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van heden vijf en één traveeën van één en twee bouwlagen, onder leien mansardedak met vorstkam, dakvensters en oeils-de-boeuf, en tentdak met belvedère en windhaan op de torentravee, in zijn huidige vorm vermoedelijk daterend van 1909. Gecementeerde gevels met rechthoekige deur en vensters gevat in een witgeschilderde getoogde omlijsting met hoekblokken, sluitsteen en persiennnes. Linker travee met deurvenster met uitgewerkte rolluikkast en fraaie houten erker onder leien dakje op de bovenverdieping. Aflijnende houten kroonlijst op fijne modillons. Links voor het huis, rond gebouwtje, vermoedelijk een duiventoren, met gecementeerd witgeschilderd parement met lichtspleten, afgelijnd door een tandlijstfries met vlieggaten.

Voormalige brouwerijgebouwen, heden ingericht als garage. In L-vorm, bij het woonhuis aansluitende gebouwen bestaande uit verschillende bakstenen volumes onder afzonderlijke zadeldaken, in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, uitgebreid in 1893 (jaartal op voorgevel) en 1945. Achteraan, bewaarde hoge geringde schoorsteen op vierkante basis.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

De voormalige brouwerijgebouwen zijn grondig gerenoveerd tot woning.