erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
76242
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76242

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met losstaande woning en schuur, gelegen ten noorden van de dijk en op de hoek van de Sint-Jorispolderstraat leidend naar Watervliet, vermoedelijk daterend uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw.

Boerenhuis van witgeschilderde baksteen onder zadeldak met rode pannen. De verankerde naar het zuiden gerichte voorgevel telt vijf traveeën met rechthoekige vensters met vernieuwde houten kozijnen en luiken. De rechthoekige deur is gevat in een geschilderde eenvoudige bakstenen omlijsting.

De dwarsschuur, ingeplant haaks op het woonhuis, is deels opgetrokken uit houten beplanking en deels uit baksteen en afgedekt met een schilddak, voorheen met strobedekking, een aantal jaren geleden vervangen door golfplaten. De in het dak opwelvende doorritpoort is voorzien van een typisch klein deurtje, een stippel of klinket.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76242 (Geraadpleegd op 19-06-2021)