Station Boekhoute

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Boekhoute

Beschrijving

Voormalig spoorwegstation van de lijn Zelzate-Eeklo, spoorlijn geopend in 1871 en gesloten in 1950. De sporen werden opgebroken, doch het tracé is nu als fietspad nog zeer goed herkenbaar in het landschap. Het station werd opgetrokken in 1871, en uitgebreid aan weerszij in 1891, zie kadasterarchief. In 1967 werd het station verkocht en omgebouwd tot drie woningen.

Stationsgebouw met oorspronkelijk symmetrische opbouw van één, twee en één bouwlagen onder lage verspringende zadeldaken (pannen). Baksteenbouw op arduinen plint, geritmeerd door lisenen. Aangepaste deuren en vensters. Gelijkaardige perronzijde. Links van het hoofdgebouw, later bijgebouwd goederenmagazijn.

• DIERICKX C., Sporen door de Twee Ambachten… sprokkels over het ontstaan en het verdwijnen van spoorlijn 55 (Zelzate - Eeklo), in De Twee Ambachten, VIII, 1, april 2000, p. 24-49.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen